Nieuw Talent Slagwerkorkest De Kempen: muziek verbindt

Op 27 november 2022 startte er in de Kempen een slagwerkproject voor senioren. Het is een samenwerking tussen de verenigingen Sint Cecilia Vessem, Sirena Hooge Mierde, Kunst Adelt Hapert, De Goede Hoop Eersel, St. Willibrordus Diessen, Koninklijke Harmonie L’Union Bladel, Puur Poporkest Netersel, De Volharding Duizel en Concordia Reusel. De doelstelling is om met elkaar te ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken, ongeacht niveau. Op 31 mei aanstaande is het slotconcert.

De oorsprong

Bij Nij Talint Orkesten (Nieuw Talent Orkesten oftewel NTO De Kempen) draait het om een formule waarbij volwassenen zonder enige ervaring binnen tien weken een instrument leren te bespelen. Dit in de vorm van een project, opgezet voor blaasinstrumenten. En met een zo groot enthousiasme, dat initiatiefnemer Guus Pieksma (zelf professioneel slagwerker) dit project ook lanceerde voor slagwerkers. De aftrap zit er meteen goed in: ruim 60 aanmeldingen uit de Kempen. Dit overtreft zondermeer de verwachtingen van de organisatie. De verenigingen zorgden voor de instrumenten en voor muzikanten om de laatbloeiers, zij-instromers, herintreders of spijtoptanten bij hun eerste muzikale stappen te ondersteunen.

Het begin

Iedere deelnemer koos een eigen instrument, te verdelen in ritmisch (bijvoorbeeld een trom) of een melodisch instrument (bijvoorbeeld een xylofoon). De theaterzaal van Hercules in Diessen was goed gevuld, om nog maar te zwijgen van het geluidsvolume. Om uiteenlopende redenen vielen er in het begin enkele slagwerkers af. Dit project zou na 10 repetities de balans opmaken met een concert. Dit was eind januari 2023 met ongeveer 50 slagwerkers. Van deze groep besluiten er ongeveer 25 om voor 1 jaar door te gaan met als doelstelling om een brug te bouwen naar een vorm van samenspel met de lokale verenigingen. Voorwaarde is al wel dat deze personen dan ook al lid worden van deze vereniging.

Instructeur Johan van Otterdijk nam de groep opnieuw bij de hand en bracht de groep naar een hoger niveau. Aan de hand van 16 belangrijke bouwstenen werd de theorie omgezet naar de praktijk.

Enkele slagwerkers aan het woord

Mieke: weten jullie nog dat de folder van Nieuw Talent Orkest in de brievenbus viel? Ik werd er enthousiast van! Want elke keer als ik de fanfare in ons dorp hoor, denk ik …. Zou dat nog iets voor mij zijn? Het leek me heerlijk om samen muziek te kunnen maken.
Ruim een jaar geleden ben ik begonnen met de 10 lessen slagwerk op zondagochtend volgens het Friese concept. En omdat er daarna een grote club mensen was die het jammer vond dat het zo snel voorbij was, plakte onze enthousiaste dirigent Johan er nog 20 lessen achteraan.
Het is echt weer leren en veel oefenen. Maar heel gaaf. Het kan me niet snel genoeg gaan. Het geeft veel plezier. Ik betrap me erop dat ik vaak met een ‘big smile’ de lessen volg. Nu – na ruim een jaar – spelen we samen al mooie nummers. Een echte aanrader dus dit traject van Nieuw Talent Orkest. En een mooie bijkomstigheid: het is allemaal pico bello geregeld.


Jan: drummen heb ik altijd leuk gevonden, maar helaas is het er nooit van gekomen om dat zelf te gaan doen. Toen ik het project “Talent Slagwerkorkest de Kempen“ zag, heb ik me daar meteen voor aangemeld en geen moment spijt van gehad. 

Toen ontdekte ik pas echt hoe leuk het is om samen muziek te maken. Onze enthousiaste dirigent Johan van Otterdijk, wist onze leergierige groep van ca. 60 personen, waarvan de meesten niet eens noten konden lezen, in 10 lessen zo ver te krijgen dat we ter afsluiting van het project meteen een uitvoering konden geven. Er zijn weinig dingen waar ik spijt van heb, maar ik zou echt willen dat ik eerder met slagwerk was begonnen. Dus: als je altijd al graag een instrument hebt willen bespelen, doe het! En echt: je leeftijd is géén belemmering! (Jan)

Yves: mijn ervaring met het Nieuw talent Slagwerkorkest De Kempen. Samen muziek maken doet iets met de cohesie en bundeling van krachten. Het leren spelen van een muziekinstrument stimuleert de hersenen en vergroot het groepsgevoel. Het geeft muziek een nieuwe dimensie je ontdekt muzikale patroontjes, jouw patroontje geeft een speciale kleur aan het geheel, je ervaart muziek van binnenuit. Bij het actief samen muziek maken krijg je te maken met versnellen vertragen en dynamiek, ook wordt er door de dirigent aandacht besteed aan training bij het verschuiven en verleggen van de aandacht, notatie van noten, luisteren naar medespelers en totaalklank, een uitdaging voor het brein! Mijn conclusie een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een laagdrempelig betaalbaar, voor iedereen toegankelijk en uniek muziekproject! (Yves)

Nel: ook buiten de lessen is de laagdrempeligheid een kenmerk van dit initiatief. Je leert ook nog eens allemaal nieuwe mensen kennen, die tenminste één gemeenschappelijke deler hebben, namelijk de bindende kracht van muziek! Het is een leuke manier om het (opnieuw) maken van de muziek uit te proberen omdat je 10 lessen kunt volgen zonder verdere verplichtingen. Bevalt het, ga je door en anders kan je stoppen. Je wordt altijd serieus genomen en je mag en kan op je eigen niveau meedoen. Niemand lacht je uit en je houdt ook niemand op omdat er veel individuele aandacht gegeven wordt. Je zit met allemaal gelijkgestemden in de groep en aan het eind ben je verrast dat je inderdaad in die korte tijd met zijn allen samen muziek kunt maken en een instrument kunt bespelen. (Nel)

Ad: ik had al enige ervaring als tamboer bij het Gilde Sint Joris. Al vanaf het begin voelde ik dat er iets ging gebeuren: elke repetitie vloog voorbij, het was gezellig, er werd gelachten (niet uitgelachen!), er groeide iets. Het is ongelofelijk wat in die korte tijd is bereikt, met dank aan de instructeur Johan. Het gezegde ‘muziek verbindt’ gaat zondermeer op. Niet alleen tijdens de repetitie, maar zeker ook tijdens de pauze. Het is fantastisch om te ervaren wat het is om samen muziek te maken. Als voorzitter van Harmonie en Slagwerkgroep St Willibrordus Diessen hoop ik vooral dat de betrokken lokale verenigingen hier hun inspanningen beloond zien in de vorm van nieuwe leden. Het zou erg jammer zijn als het geleerde niet verder wordt uitgebouwd. In Diessen is dat zeker het geval: er is inmiddels een beginners slagwerkgroep ontstaan met 6 leden.

Slotconcert

Dat het hele project de deelnemers geen windeieren heeft gelegd kun je meebeleven tijdens het slotconcert. Gegarandeerd muzikaal genot! Je kunt niet stil blijven zitten tijdens dit unieke concert. Het belooft een spetterende avond te worden, waarbij de deelnemers van NTO De Kempen zich van hun beste kant laten horen, afgewisseld met de muzikale kunsten van drie deelnemende verenigingen: Sirena uit Hooge Mierde, Sint Cecilia uit Vessem en St. Willibrordus uit Diessen. Dit alles vindt plaats op 31 mei aanstaande, te beginnen om 20.00 uur in Ontmoetingscentrum Hercules in Diessen. Laat je eens verleiden en KOM GENIETEN. Toegang gratis!

Klik hier om uzelf aan te melden zodat u kunt genieten van de muzikale noten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Instagram

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder