Johan van Otterdijk nieuwe dirigent Slagwerkgroep Diessen

Slagwerkgroep Diessen heeft met Johan van Otterdijk een nieuwe dirigent. In dit bericht stelt hij zich voor. En neemt hij het stokje over van Gerard Smits, die het dirigentschap tijdelijk waarnam na het vertrek van Kees van der Plas. Hoe zat het ook al weer?

De vereniging heeft een roerige tijd achter de rug met in april 2023 het afscheid van het harmonieorkest. Het kostte even tijd om dit afscheid een plek te geven, in het besef er voortaan alleen voor te staan. Immers, de naam van de vereniging bleef hetzelfde maar de Slagwerkgroep ging door. In de daarop volgende periode gingen de leden en bestuur met elkaar in gesprek over hoe nu verder. Eén resultaat van dit overleg was het afscheid nemen van Kees van der Plas. Dit na een dirigentschap van ruim 19 jaar (vanaf 24 mei 2004). Daarmee wordt een tijdperk afgesloten dat zich voor de Slagwerkgroep met name kenmerkt door muzikale groei en de onderlinge band. Gerard was bereid om tijdelijk de honneurs waar te nemen, in afwachting van de aanstelling van een nieuwe dirigent.

Johan stelt zich voor.

Mijn naam is Johan van Otterdijk uit Someren. Ik ben 45 jaar, getrouwd met Franca en we hebben samen 2 kinderen (Mark en Lisa). Ik neem het stokje over van Gerard Smits als dirigent van de slagwerkgroep.

Het begin

Zoals vele slagwerkers ben ik op jonge leeftijd begonnen met lessen bij de lokale drumband. In mijn geval was dit Muziekvereniging Somerens Lust onder leiding van Han van der Vleuten sr en later jr. In deze periode heb ik 10 jaar les gehad van Frank Rademakers bij de streekmuziekschool in Weert en onder andere HaFaBra Slagwerk A t/m D diploma afgesloten met lof, en diverse masterclasses mogen volgen. Ook heb ik tijdens deze periode deelgenomen aan vele concoursen en landskampioenschappen  als solist en hiermee diverse titels behaald. In 2004 heb ik de opleiding tot dirigent – instructeur met lof afgerond aan Kreato hogeschool/muziekacademie in Thorn onder leiding van Jo Zinzen en Rob Janssen.

Mijn muzikale CV

Naast slagwerker in Someren bij diverse orkesten heb ik jaren gemusiceerd bij slagwerkgroep St. Jozef uit Someren-Heide, waar ik tevens de jeugdopleiding verzorgde en één van de eerste jeugdslagwerkgroepen in Brabant heb opgericht en geleid. Later heb ik dit ook verzorgd bij slagwerkgroep Juliana uit Someren-Eind en drumline Sint Nicolaas & Sint Antonius Budel. Vanaf 2005 geef ik leiding aan de slagwerkgroep van Muziekvereniging Sirena Hooge-Mierde en speel ik zelf in diverse orkesten en bands. Naast mijn passie voor het slagwerk heb ik Technische Bedrijfskunde gestudeerd en ben ik werkzaam bij een groot aannemersbedrijf, gespecialiseerd in onder- en bovengrondse infrastructuren.

Slagwerkgroep Diessen

Ik kende de slagwerkgroep al een hele tijd van hun optredens, waaronder het Kempenfestival van ongeveer 15 jaar geleden. Hier hebben ze destijds meteen indruk op mij gemaakt door de zeer verzorgde manier van muziek maken en hun uitstraling: een heel hechte club met capaciteiten en ambitie. De afgelopen 1,5 jaar heb ik met enkele leden samengewerkt aan het Nieuw Talenten Slagwerkorkest  en elkaar al een beetje leren kennen. Hieruit is vorig jaar ook het idee ontstaan om samen met de slagwerkgroep van Hooge Mierde waar ik ook dirigeer, één groot gelegenheidsorkest te vormen voor het Museum in Beweging evenement. Tijdens de repetities hiervoor had ik vanaf het eerste moment een echte klik met de groep en zagen we samen direct kansen in toekomstige samenwerkingen.

Onlangs hebben we hier een geweldig begin in gemaakt want op 13 april hebben Bas en Tijmen samen met de slagwerkgroep van Hooge Mierde deelgenomen aan de Open Nederlandse Slagwerk Kampioenschappen (ONSK) in Barneveld en een geweldige prestatie neergezet: 2e van Nederland! Nu is het tijd om ook wekelijks in Diessen aan de slag te gaan en verder te gaan op de fantastische nalatenschap van Kees van der Plas de afgelopen jaren. Ik sta ervan versteld hoe goed de club op alle vlakken is georganiseerd. Iedereen heeft zijn of haar taak. Alles is op orde: van bestuur tot instrumentarium. Ik kan me geen fijnere basis wensen om mee te gaan werken en heb er enorm veel zin in.

En dan aan de slag

Qua doelen staan groei en ontwikkeling bij mij altijd op één, overgoten met een grote dosis plezier. Het structureel kansen bieden aan nieuwe aanwas, zowel jeugd als volwassenen, om les te komen volgen en aansluiting te vinden bij de vereniging. Daarnaast technisch en muzikaal naar een nog hoger plan tillen, maar wel in gepast tempo zodat iedereen hierin mee kan. De ambitie van de groep benutten om samen te bouwen aan mooie evenementen, of dit nu een avondvullende show is of deelname aan een kampioenschap. Kortom: ik ga mijn bijdrage leveren om de slagwerkgroep nog meer in de spotlights te zetten, want zoiets moois moet gehoord en gezien worden!

Reactie Slagwerkgroep

Als vereniging zijn we erg blij met de komst van Johan. Met hem slaat de vereniging bewust een nieuwe weg in. Met een nieuw enthousiasme, dat zeer zeker wederzijds is. Maar ook met nieuwe doelen in de breedste zin van het woord, passend binnen het huidige tijdsbeeld. Een vereniging waar iedereen welkom is, jong of oud, een vereniging die verbindt. Maar bovenal een vereniging die verrast en entertaint, bij elk optreden opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Instagram

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder