Muziek Verbindt in Hercules Diessen

‘De noten die je niet speelt, zijn net zo belangrijk, of misschien nog wel belangrijker dan de noten die je wel speelt.’ Zo begon de inleider de opening van het slagwerkconcert op 31 mei in zaal Hercules in Diessen. Het was het slotconcert van het Nieuw talent Slagwerkorkest De Kempen. Het orkest staat onder leiding van Johan van Otterdijk.

Hoe het begon

Op 27 november 2022 startte er in de Kempen een slagwerkproject voor senioren. En wel onder de naam ‘Nieuw Talent Orkest de Kempen. De doelstelling is om met elkaar te ervaren hoe leuk het is om samen muziek te maken, ongeacht niveau. Het project is gestart voor de duur van 10 repetities, waarna de onvermijdelijke vraag kwam ‘hoe nu verder?’. Besloten werd om er nog één jaar aan toe te voegen, met een concert als afsluiting.

Het slotconcert

Er werden heel veel noten wel gespeeld en met vol enthousiasme, met medewerking van verenigingen Sint Cecilia Vessem, Sirena Hooge Mierde en Slagwerkgroep Diessen. Bij dit slotconcert mochten de leden van NTO de Kempen showen wat ze onder leiding van Johan van Otterdijk geleerd hebben. En dat was niet mis. In anderhalf jaar tijd hebben de leden diverse instrumenten leren bespelen:  snaredrum, bassdrum, cymbal, bongo’s diverse percussie-instrumenten zoals de cowbell, woodblock, tamboerijn…en melodische instrumenten zoals xylofoon, marimba, vibrafoon en pauken.

Nieuw Talent Orkest

Als introductie speelde dit orkest March of the Bongo. Een opwarmertje dat spatgelijk werd uitgevoerd. De kop was eraf, gevolgd door Latin Kick off. Hier komt zowel ongestemd als gestemd slagwerk aan bod, want we hebben hier niet te maken met een drumband maar met een slagwerkgroep. Een belangrijke plek was hier ingeruimd voor de bongo’s. Geen gemakkelijk stuk, maar mooi uitgevoerd. Petje af!

Slagwerkgroep Diessen

Intussen heeft zich op het podium de slagwerkgroep Willibrordus uit Diessen opgesteld. Een spannend moment, want Tijmen heeft een nummer gecomponeerd dat ze onder leiding van de scheidend dirigent Gerard Smits zullen uitvoeren. Het heeft als titel Northern Harbor en gaat over de reis van een schip. We horen veel explosief melodisch geweld, waar de muzikanten goed op geoefend moeten hebben. De nieuwe dirigent, Johan van Otterdijk, neemt het stokje over en onder zijn leiding wordt Hobbits uitgevoerd. Dit stuk begint zeer lieflijk met een klokkenspel-solo. Het is een zeer technisch nummer met veel aandacht voor dynamiek. De zaal is onder de indruk. Daarna is het de beurt aan de beginnersslagwerkgroep uit Diessen met het nummer Sounds on Percussion. Deze keer hanteert Tijmen de baton. Ze nemen nog een beetje onwennig het applaus in ontvangst.

Sirena Hooge Mierde

Na de pauze betreedt Sirena uit Hooge Mierde het podium. Zij brengt Beneath the Blue. Het neemt je mee op reis naar de bodem van de oceaan. Het nummer is speciaal geschreven voor het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap. Op dit precieuze concours behaalde Sirena de 2e prijs! En dat was te horen! Wat een indrukwekkend optreden. Het publiek antwoordde met een oorverdovend applaus. Dan mogen alle Nieuwe Talenten aanschuiven tussen de leden van Sirena. Samen spelen ze Mozambique, veelzijdig opzwepende muziek uitgevoerd door ongestemd en gestemd slagwerk, met diverse solo’s. Een fantastische ervaring voor de Nieuwe Talenten om hier deel van uit te maken.

Sint Cecilea Vessem

Tenslotte is het de beurt aan Sint Cecilia uit Vessem, met als dirigent Wouter der Winne. In dit orkest zijn vier nieuwe ‘aanwinsten’ komende vanuit het project al ingebed. Zij spelen de Jan Schipper Medley en daarna Rockmarsch. Goed om te zien hoe deze nieuwe leden zich al thuis voelen en plezier beleven aan het samenspel met de slagwerkers.

Afsluiting

Het concert sluit af met een dankwoord aan de initiatiefnemers Bas van Dal, An van der Vleuten, Erik de Laat en Johan van Otterdijk. De muzikale reis van de deelnemers aan het project kende maar één doel: het plezier ervaren van het samen muziek maken. En die reis is nu ten einde; de deelnemers zijn op hun bestemming aangekomen en vonden hun weg naar de verenigingen. Het was een verrukkelijke muzikale avond met medewerking van muzikanten uit heel de Kempen, waarin weer eens duidelijk wordt: Muziek verbindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email
Facebook
Instagram

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder